Artikler (dansk)

Journalistformand i Israel: »Forfærdelig stemning mod udenlandsk presse«

23. februar 2016 | Journalisten 

Trusler om at annullere pressekort, en nedgørende Youtube-video, vold og overgreb mod journalister. Det er ikke beskrivelsen af et autoritært diktatur, men Israel. Formand for den internationale presseklub mener, landet driver »heksejagt« mod internationale journalister. Udenrigsministeriet afviser.

Der gik ikke mange minutter, fra en af USA’s mest anerkendte mellemøstkorrespondenter - William Booth er chef for Washington Posts kontor i Israel - blev tilbageholdt i Jerusalem, til nyheden nåede hele verden.

Amerikanske Newsweek bemærkede, at episoden kom præcis en måned efter, at en anden Washington Post-journalist var blevet løsladt i Iran.

Israel bliver sjældent sat i bås med autoritære regimer som Iran, men de seneste måneder har den internationale presseklub Foreign Press Association (FPA) kritiseret de israelske myndigheder for at gå hårdhændet til værks mod udenlandske journalister.

»Der er en forfærdelig stemning mod udenlandsk presse, og det er meget bekymrende,« siger Luke Baker, formand for FPA, til Journalisten.

Pressefjendtlig stemning fra politisk top

Israelsk politi har via en talskvinde oplyst, at en William Booth blev tilbageholdt, fordi en forbipasserende anklagede ham og en fotograf for at provokere unge palæstinensere til voldelige optøjer uden for den gamle by i Jerusalem. Begge blev taget med på stationen, men løsladt under en time senere, hvorefter det israelske pressekontor beklagede episoden, som de kaldte ”sandsynligvis resultatet af en misforståelse”.

Luke Baker mener dog, at episoden er et symptom på, at israelsk politi og militær i stigende grad mener, det er i orden at chikanere journalister.

Ifølge Baker kommer denne stemning ikke mindst fra den øverste politiske top. Sidste år offentliggjorde det israelske udenrigsministerium en hånende tegnefilm på Youtube, hvor en blond TV-rapporter med amerikansk accent tegner et rosenrødt billede af Hamas-regeringen i Gaza, mens maskerede mænd affyrer raketter bag ham.

Læs hele artiklen på journalisten.dk